Dobro došli u

Kladanj

Legenda kaže da se sve odigralo na običnom seoskom prelu, gdje su se kladanjski momci kako bi dobili naklonost djevojaka hvalili kako će iz samog središta pećine sa izvora donijeti vrč studene vode. Niko se na tako nešto ne usudi osim jedne od djevojke po kojoj je ova pećina dobila ime: Djevojačka pećina. Ponijevši vreteno da ga zabije odmah pored izvora zaputi se u pećinu. Kad je zahvatila vodu sa izvora vretenom probi haljinu svoju i osjeti da je „nešto“ vuče u izvor. Od silnog straha tu ispusti život a na tom mjestu je i ukopana i podignut joj je mezar. Djevojačka pećina zaslužuje da upravo odavdje krenemo u obilazak ovog čarobnog mjesta.

Tokom zimskih mjeseci Kladanj je veoma popularna turistička destinacija za ljubitelje skijanja, čistog zraka i šetnje u zimskoj idili, a posebno za najmlađe koji mogu uživati na snijegu. Zbog veoma povoljne planinske klime i četinarskih šuma Kladanj je proglašen za vazdušnu banju. U sklopu zaštićenog pejzaža Konjuh nalazi se hotelski kompleks Muška voda i izvor Muške vode.

Upravo zbog odličnih uslova za uzgoj zdrave hrane, Kladanj će i najvećim sladokuscima pružiti nezaboravna iskustva kroz degustacije raznih delicija organskog porijekla pripremljenih po tradicionalnim receptima. Predivna planina Konjuh sa jedinstvenim zaštićenim pejzažom, šumska prostranstva, jezera, izletišta, pećine, kulturno-historijski spomenici, gotovo netaknuta priroda samo su dio epiteta koje ova općina nudi turistima. Kladanj je istinska ekološka oaza Tuzlanskog kantona.

Veličina: 325.0 km2
Stanovništvo: 13.041
Općinski načelnik: Jusuf Čavkunović
image-gallery

FOTO GALERIJA

Kroz našu foto-galeriju uvjerite se u sve ljepote Općine Kladanj o kojoj ste čuli razne priče.
play-button

VIDEO REPORTAŽA

Pogledajte kratku video reportažu o Općini Kladanj koju Vam je pripremila naša ekipa.
bs_BABosnian