Dobro došli u

Banoviće

Smješteni na sjevero-zapadnim obroncima planine Konjuh, Banovići su dobili ime po Božićku Banoviću, čiji se srednjevjekovni stećak nalazi u istoimenom selu.

Etno avlija Mačkovac je etnografski muzej i restoran sa specijalitetima bosanske kuhinje. Sastoji se od nekoliko staro-bosanskih kuća, avlija i radionica, sa velikom zbirkom predmeta, oruđa za rad, posuda i narodnih nošnji iz bogate prošlosti Bosne i Hercegovine.

Hotel i izletište „Zlača“ smješteni su duboko u planini Konjuh, koji su kao i Izletište Mačkovac, okruženi nedirnutom prirodom.

Izletišta raspolažu sa nekoliko šadrvana opremljenih stolovima, klupama i roštiljima. Izletišta Zlača i Mačkovac upotpunjena rijekom Oskovom bogatom ribom i pogodnom za osvježenje tokom ljetnih vrućina su mjesta koja će oduševiti svakog posjetioca.

Prelijepa planina Konjuh obiluje izvorima čiste vode, potocima i jezerima. Posebno se ističu Vodopad Stanovi, Ramićko jezero i jezero Breštica, kao mjesta da provedete divno vrijeme u prirodi, pecate i uživate svim čulima.

Turistički voz “Ćiro”, nadaleko poznata turistička atrakcija ima nekoliko zatvorenih i otvorenih - panoramskih turističkih vagona i simbol je rudarskog naslijeđa Banovića.

Posebno popularno je izletište Zobik sa planinarskim domom oko kojeg su izgrađene brojne pješačke staze i sportski tereni. Ističu se tri planinarske akcije: „Izlet na Zelemboj“,“Pozdrav proljeću” i „Planinarski put Konjuhom“ koji okuplja i po nekoliko hiljada učesnika.

Veličina: 183 km2
Stanovništvo: 28.000
Općinski načelnik: Bego Gutić
image-gallery

FOTO GALERIJA

Kroz našu foto-galeriju uvjerite se u sve ljepote Općine Banovići o kojoj ste čuli razne priče.
play-button

VIDEO REPORTAŽA

Pogledajte kratku video reportažu o Banovićima koju Vam je pripremila naša ekipa.
bs_BABosnian