Tuzlanski kanton ne bi  bio  kakav  jeste  da  nema planine Konjuh. Kao prirodna granica kantona  proteže se s jugozapad ne strane preko četiri općine — Tuzle, Banovića, Živinica i Kladnja.

Za stanovnike Tuzlanskog kantona, Konjuh je mala oaza. Nadomak ruke, najviše tridesetak kilometara daleko, Konjuh je pristupačno mjesto za puno toga – odmor, izlet, druženje, šetnje, nezaboravno iskustvo, a mnogima i mjesto za život.

Ko je jednom kročio na Konjuh, prošetao njegovim stazama, udahnuo svježi zrak, napio se vode iz njegovih potočića i osvojio neki od njegovih vrhova, uvijek će mu se vraćati. Ćak bismo mogli reći da Konjuh ima neku čudnu privlačnu moć.

Pristupačan sa svake strane polako vas izdaleka mami svojim zelenilom. Kad pridete malo bliže brzo ćete ostati očarani žuborom mnogobrojnih potočića i rječica koje se probijaju kroz kamenita korita sve do okolnih naselja. I kad ste već tu, pogled na pitome vrhove obrasle šumom mami vas sve dalje. Nijedan vrh Konjuh planine nije neosvojiv.

Naprotiv, vrlo su pristupačni u svako doba  godine. Bilo da se zaputite ka Vardi, Zidinama, Javorju, Malom Konjuhu ili samom vrhu na  1328  metara,  očekuje  vas poseban doživljaj. Osjećaj spajanja s prirodom, mogućnost istinski biti dio nje, osjećaj zadovoljstva koji vas preplavi kroz sva vaša čula.

S obzirom na spoj Konjuha i Ijudi kroz vjekove pronaći ćete puno dokaza  življenja  na  ovim  prostorima,  pa  čak i u višim predjelima. Konjuh je izuzetno bogat stećcima, njegove mnogobrojne pećine na svojim zidovima otkrivaju crteže stare hiljadama godina, a obronci i padine i danas  su  nastanjeni. 

Na  Konjuhu ćete na više mjesta  naći zanimljive  sadržaje,  od  hotela i motela Zlača iz pravca Banovića, preko Etno avlije Mačkovac, lokacije Muške vode, te više planinarskih domova  i  uredenih  izletišta  kao  što  su  Zobik,  Drenik i Javorje.

Možda se  pitate  zašto je Konjuh  baš  toliko značajan za stanovnike okolnih mjesta. Odgovor leži u kvaliteti vode koja se mrežom potočića i rječica spušta u dolinu. Vodeni  kapacitet  Konjuha je toliki  da snabdijeva  sve stanovnike područja Tuzle, Banovića, Kladnja i Živinica čistom, pitkom vodom, a kvaliteta vode je takva da je skoro ljekovita.

Svim zaljubljenicima u prirodu sigurno će biti zanimljivi predjeli netaknute prirode Konjuha, endemske vrste biljaka, te obilje vode koje bez straha možete piti. Posebno je zadovoljstvo šetati  šumama  Konjuha.  Za one koji su više  avanturistički  raspoloženi  dobro  je znati da su dijelovi Konjuha i dalje slobodna  staništa vuka i medvjeda, a nerijetko možete susresti i divlju svinju i lisicu, srndaća ili tetrijeba.

Konjuh je pristupačan svima — rekreativcima, planinarima,  djeci   i   penzionerima   ili   čak  alpinistima i  speleolozima.  Nerijetko  ga  posjete  i   biciklisti   koji na drugačiji način savladavaju njegove uspone i uzvišenja. Svi oni pronaći će barem djelić ove čudesne planine da u njemu uživaju  na  svoj  specifičan  način  i svi će se opet nekad vratiti po tu svojevrsnu  energiju koju Konjuh nesebično daje.

bs_BABosnian