Pažnji turista naročito preporučujemo Etno avliju Mačkovac, autora Refika Halilovića.

Ovaj jedinstveni etno prostor već posjeduje više kuća, radionica, vodenica i drugih starih objekata, koji su prije više od stotinu godina bili dio tradicije naroda ovog kraja.

Ono što je novina za Etno avliju Mačkovac su razni suveniri sa natpisima ove sve poznatije avlije, jedinstvene u Tuzlanskom kantonu i BiH. Autor Refik Halilović od prodatih suvenira (razne olovke, lule, nargile za pušenje, muštikle, razni drveni muzički instrumenti, kao dvojnice i frule, privjesci za ključeve, šećernice od drveta, zidni satovi sa kartom BiH, sve vrste suđa-zemljanog, bakarnog  i drvenog, sačevi, peke, razni kotlovi) dograđuje Etno avliju Mačkovac.


U prelijepom prirodnom ambijentu otrgnut je od zaborava tipičan bosanski ambijent, na način što su restaurirane srednjevijekovne  zidine bez upotrebe maltera, stare bosanske kuće šeperuše, sa više od 3 hiljade bakarnih, srebrnih, drvenih i keramičkih rukotvorina, ručnih radova domaćica, vezova i više od 1 600 starih knjiga i dokumenata, dobivenih od  potomaka čuvenog đurđevičkog hroničara Mumina Trumića, koji je nastavio bilježiti sva zbivanja užeg i šireg zavičaja od svojih predaka, tako da ova dokumentacija obuhvata vrijednu zbirku staru više od 200 godina.

Svojevrstan  Zavičajni muzej izgrađen je pod vedrim nebom, a sadrži Begovu, Bukinu i Adin-begovu kuću, sa svim pratećim objektima  iz nekadašnjih vremena, sa starim namještajem, hamandžicima, pokućstvom, raznim predmetima i alatima koji su  služili za rad u kući i oko nje. Posebno je zanimljivo što je navedeni prostor prenesena i rekonstruisana rodna kuća jednog velikog čovjeka iz Sela Banovića, poznata po snimanju filma Ugljari, davne 1966.godine.

Osim pomenutih objekata tu su i dvije vodenice – Aljićka i Hrvatska, a u narednom periodu  ovaj etno prostor biće bogatiji za još 7 bosanskih kuća i 3 sojenice na Oskovi.

U prilog ovih aktivnosti ide i činjenica da će uskoro Konjuh biti proglašen zaštićenim parkom prirode, a u toku je gradnja Ćirine pruge od  Banovića do Zlaće, čime će ovaj kraj postati pravi turistički raj. Ovome treba dodati da će u upotrebi biti i tri kočije, koje će prevoziti ljubitelje prirode od resotana Brana do Zlaće – sve biti kao u neka stara vremena.

Predstavnici Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa TK nedavno su posjetili Zavičajni muzej, oduševili se i dali najviše ocjene za postavku starih obejekata kraj Oskove, koji su potpuno autentični vremenu koje predstavljaju.

bs_BABosnian