Dobro došli u

Gradačac

Graditeljska cjelina – Stari grad u Gradačcu“, proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine a čine ga Gornji grad sa kulom Husein– kapetana Gradaščevića i Donji grad kojeg čine sahat–kula, džamija Husejnija, zgrada Gradske biblioteke, muzeji, zgrada gimnazije i muzejska zbirka.

Gradačac je sa svojom okolinom uvijek važio kao poznati voćarski kraj pa su šljiva i trešnja promovisani u simbol grada. Gradačački „Sajam šljive“ najpoznatija je i najposjećenija privredno-turistička-manifestacija u Bosni i Hercegovini i svojevrstan je gradačački privredni brend.

Bijela kula Zmaja od Bosne je zasigurno jedno od najpoznatijih i najljpših mjesta u Bosni i Hercegovini jer predstavlja simbol opstojnosti naše države i otpora okupatorima. Kula Husein kapetana Gradaščevića je urezana u najljepše stranice naše historije ali i u naša srca i u naše sevdalinke.

Gradačac se, obzirom na obilje prirodnih resursa i bogato kulturno-historijskog naslijeđe, nametnuo kao iznimno atraktivna turistička destinacija i jedno je od rijetkih mjesta koje može u cjelosti biti objekat turističke ponude. Gradačac je grad koji osvaja na prvi pogled, posjetiti ga znači doživjeti istinsku ljepotu.

Veličina: 218.0 km2
Stanovništvo: 41.836
Gradonačelnik: Edis Dervišagić
image-gallery

FOTO GALERIJA

Kroz našu foto-galeriju uvjerite se u sve ljepote Grada Gradačac o kojem ste čuli razne priče.
play-button

VIDEO REPORTAŽA

Pogledajte kratku video reportažu o Gradu Gradačcu koju Vam je pripremila naša ekipa.
bs_BABosnian