Dobro došli u

Gračanicu

Čaršija podno srednjevjekovnog Soko grada, čuva tradiciju zanata već pola milenija. Bogato kulturno-historijsko naslijeđe, divni predjeli i čuveno gračaničko gostoprimstvo svakom posjetiocu ostaće duboko u sjećanju.

Samo gradsko središte živopisno je mjesto uronjeno u zelenilo, mjesto bogate historije i tradicije, jedna od starih bosanskih čaršija čiji je autentičan duh preživio do naših dana. O njezinoj bogatoj prošlosti i tradiciji danas svjedoče brojni kulturno-historijski spomenici.

Sahat-kula predstavlja kulturno-historijski objekat star preko 300 godina i Visoka je 27 metara i po tome je druga po visini u Bosni i Hercegovini, odmah poslije Sarajevske sahat-kule. a 2002. godine, proglašena je državnim nacionalnim spomenikom.

Sredinom osamdesetih godina 20. vijeka formirana je Zavičajna zbirka sa značajnim fundusom arheološkog, historijskog, etnološkog i numizmatičkog materijala a od 2005. godine predstavljena je javnosti u vidu stalne postavke u prostorijama Bosanskog kulturnog centra. Zavičajna zbirka mijenja ime u Zavičajno-muzejska zbirka i galerija i dobija svoj poseban prostor i stalnu postavku.

Akumulacija termomineralnih voda u području sprečanskog rasjeda je jedno od najvećih ne samo u BiH nego i na Balkanu. Termomineralne vode pored energetskog potencijala imaju široki dijapazon primjene u zdravstvu, rehabilitaciji i turizmu Istaknuti turistički resurs koji svoju turisrtičku ponudu baziraju na ljekovitoj termomineralnoj vodi su "Terme" Gračanica.

Veličina: 219,5 km2
Stanovništvo: 45.220
Gradonačelnik: Nusret Helić
image-gallery

FOTO GALERIJA

Kroz našu foto-galeriju uvjerite se u sve ljepote Grada Gračanice o kojem ste čuli razne priče.
play-button

VIDEO REPORTAŽA

Pogledajte kratku video reportažu o Gradu Gračanici koju Vam je pripremila naša ekipa.
bs_BABosnian