Dobro došli u

Tuzlu

Sve je u Tuzli vezano za so već deset miliona godina, još od nestanka Panonskog mora, koje je ispod Tuzle ostavilo najvažniji svoj dokaz postojanja, stotine miliona tona skamenjene soli. Ljudi žive na prostoru današnjeg grada još od neolitskog doba što Tuzlu čini jednim od najstarijih naseljenih mjesta u Evropi. Grad je kroz historiju promijenio nekoliko imena ali su sva na različitim jezicima značila isto: solana, so, grad soli.

Od brojnih turističkih atrakcija, Tuzlu od drugih mjesta izdvajaja prekrasni kompleks Panonskih jezera koji u sebi osim slane vode sadrže i deset miliona godina staru historiju. Tuzla je jedno od najstarijih naselja u Evropi sa kontinuitetom življenja. U Tuzli je pronađeno najstarije sojeničko naselje u Evropi, koje datira iz neolita, odnosno mlađeg kamenog doba, za razliku od ostalih pronađenih sojeničkih naselja u Evropi, koja datiraju iz gvozdenog doba.

Centralni gradski park se nalazi u pješačkoj zoni historijske jezgre Tuzle. U parku su postavljeni spomenici inspirisani bosanskim srednjim vijekom, a parkom dominira statua prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Na kamenom obelisku ispisan je tekst Povelje Kulina bana, najstarijeg pisanog dokaza bosanske državnosti.

Međunarodni aerodrom Tuzla je samo 15 kilomatera udaljen od centra grada. Drugi je po veličini i prometu u Bosni i Hercegovini i baza dvije velike aviokompanije, tako da je dolazak u Tuzlu iz cijelog svijeta vrlo jednostavan.

Ko je jednom posjeti, uvijek se u Tuzlu s ushićenjem vraća. Stotine su razloga za to, brojni se mogu opisati ali neke zaista morate osjetiti.


Veličina: 29.593 km2
Stanovništvo: 80.600
Gradonačelnik: Zijad Lugavić
image-gallery

FOTO GALERIJA

Kroz našu foto-galeriju uvjerite se u sve ljepote Tuzle o kojoj ste čuli razne priče.
play-button

VIDEO REPORTAŽA

Pogledajte kratku video reportažu o Tuzli koju Vam je pripremila naša ekipa.
bs_BABosnian