Dobro došli u

Teočak

Teočak se prvi put spominje oko 1432. godine i jedan je od najznačajnijih srednjovjekovnih lokaliteta na ovim područjima. Zbog svoje pozicije oduvijek bio je meta okupatorima pa je i osvajan od strane Ugarske, Srbije i Osmanskog carstva. Pod samom tvrđavom je džamija Fethija za čiju gradnju se spominje ime sultana Mehmeda II, poslije zauzimanja tvrđave od Ugara krajem petnaestog vijeka kada se u osmanlijskoj vlasti prvi put spominju tuzlanska područja.

Mještani Staroga Teočaka, su kroz naraštaje u okolini tvrđave pronalazili brojne srednjevjekovne predmete, oruđa, posuđe, pa čak i dukate. Vjerovatno je to razlog za još jedno narodno predanje koje kaže da su u Staroj tvrđavi Osmanlije ostavili ogromno blago, međutim, arheološka istraživanja ovoga prostora još uvijek nisu provedena, tako da će priča o osmanskom blagu živjeti i dalje.

Jezero Snježnica je istinski dragulj ovih područja. U čistom i mirnom ambijentu možete ploviti, pecati, kupati se i zabaviti u srcu planine Majevica. Ovo čisto jezero je okruženo zelenilom pa je idealno mjesto za odmor i zaštitu od sunca. Predstavlja pravi raj za ribolovce jer je jezero Sniježnica bogato ribom.

Rijetko je koji grad promijenio toliko vladara kao Teočak. Od svog nastanka u srednjem vijeku ima važnu ulogu zbog svoje tvrđave i strateškog položaja s kojeg se vide Drina i Sava, Bijeljina i Brčko i mnoga naselja Semberije. Teočak je danas jedan od važnih simbola bosanskog otpora.

Veličina: 6.294 km2
Stanovništvo: 7.424
Općinski načelnik: Tajib Muminović
image-gallery

FOTO GALERIJA

Kroz našu foto-galeriju uvjerite se u sve ljepote Općine Teočak o kojoj ste čuli razne priče.
play-button

VIDEO REPORTAŽA

Pogledajte kratku video reportažu o Općini Teočak koju Vam je pripremila naša ekipa.
bs_BABosnian