Dobro došli u

Srebrenik

Kažu da su se tri kraljice takmičile koja će izgraditi ljepši grad. Tako jedna od njih napravi grad što mu kamen na suncu i mjesečini srebrom sjaji, pa ga prozvaše Srebr'nik! Stari grad Srebrenik nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine i jedan je od najočuvanijih simbola srednjovjekovne države Bosne i Hercegovine. Zbog svog višestrukog značaja, uvijek je bio na meti brojnih vladara i njihovih osvajačkih pohoda. Najstariji pisani trag o ovom impresivnom gradu i utvrđenju je iz 1333. godine iz vremena vladavine bosanske dinastije Kotromanića kada je napisana čuvena povelja o ustupanju prava posjeda Dubrovačkoj republici, na zemlju na ostrvu Pelješac u današnjoj Hrvatskoj.

Od svog nastanka je Srebrenik, zbog svoje izuzetne važnosti bio meta brojnim okupatorima i njihovim osvajačkim pohodima a danas je važan dokaz kontinuiteta Bosanskohercegovačke državnosti i jedan od najvažnijih historijskih objekata u široj regiji.

Grad Srebrenik je dobro saobraćajno povezan sa ostatkom Bosne i Hercegovine a blizina Međunarodnog aerodroma Tuzla kao i susjedne Hrvatske ga čini lako dostupnim posjetiteljima.

Grad Srebrenik i Gradina, srednjovjekovna Tvrđava u kojoj se rodio prvi bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, prevazilazi granice Tuzlanskog kantona i nije bez razloga istinski dragulj i ponos cijele Bosne i Hercegovine.

Veličina: 248 km2
Stanovništvo: 42.000
Gradonačelnik: Nihad Omerović
image-gallery

FOTO GALERIJA

Kroz našu foto-galeriju uvjerite se u sve ljepote Grada Srebrenik o kojem ste čuli razne priče.
play-button

VIDEO REPORTAŽA

Pogledajte kratku video reportažu o Gradu Srebrenik koju Vam je pripremila naša ekipa.
bs_BABosnian