Dobro došli u

Lukavac

Grad Lukavac, smješten u dolini rijeke Spreče, je po površini najveći a po broju stanovnika treći u Tuzlanskom kantonu. Grad je sa bogatom kulturno-historijskom i industrijskom tradicijom a razvoj turističkih kapaciteta je započeo nakon nastanka jezera Modrac. Sa velikim brojem ugostiteljskih objekata i uređenih izletišta postaje jedna od najatraktivnijih destinacija za sportski ribolov u Bosni i Hercegovini.

Legenda koja se veže za Modračko jezero je legenda o bijeloj ženi. Kažu da kad se gradila brana na Spreči svo je stanovništvo preseljeno ali jedna žena na to nije pristala zbog mezara ispred kuće gdje joj muž bijaše ukopan. Prije nego što je dolina poplavljena sve su kuće još jednom pretražene, no od žene nije bilo ni traga. Skrila se od ljudi i ostala na dnu jezera.

Površine čak 17km2, Jezero Modrac nastalo je izgradnjom brane na rijeci Spreči. Obalu jezera na krase mnogobrojni ugostiteljski objekti, gdje uživajući u gastronomskim secijalitetima možete uživati i u prelijepom pogledu. Obale jezera su obrasle šumom, a turistički kapaciteti se snabdijevaju zdravom hranom i ugostiteljskom podrškom iz naselja smještenih uz samu obalu.

Iako je poznat kao industrijski grad, obiljem svog kulturno-historijskog naslijeđa i prirodne ljepote, Lukavac posjetiteljima pruža brojne mogućnsti za odmor, rekraciju i zabavu.

Veličina: 338.4 km2
Stanovništvo: 42.000
Gradonačelnik: Edin Delić
image-gallery

FOTO GALERIJA

Kroz našu foto-galeriju uvjerite se u sve ljepote Općine Lukavac o kojoj ste čuli razne priče.
play-button

VIDEO REPORTAŽA

Pogledajte kratku video reportažu o Općini Lukavac koju Vam je pripremila naša ekipa.
bs_BABosnian