Dobro došli u

Kalesiju

Kalesija, omeđena planinom Majevicom sa jedne i obroncima planine Javornik sa druge strane, ekološki čista, pogodna je za različite vrste boravka, planinarenja, šetnje u ugodnom ambijentu, ali i rekreativnog bavljenja ekstremnim sportovima, biciklizmom ili tek ugodnim odmorom u prirodi.

Smještena na putu Tuzla – Zvornik saobraćajno je dobro povezana sa ostatkom Bosne i Hercegovine a blizina granice sa Srbijom a posebno Međunarodnog aerodroma Tuzla, Kalesiju čini lako dostupnom posjetiteljima.
Naročito popularna destinacija za paraglajdere, bicikliste, planinare i rekreativne sportiste je brdo Vis iznad Kalesije.

Na teritoriji Kalesije nalazi se još jedna jako zanimljiva lokacija za ljubitelje letenja i padobranstva. Aerodrom Tuzla Jegin Lug je sportski aerodrom i namijenjen je za sportsko i amatersko letenje i obuku pilota motornih aviona, jedriličara, skakanje padobranaca i druge vrste avijacije.

Kalesija ima svoje pećine, stijene za penjanje, svoje vode i izvore a jedan od njih je ljekoviti izvor Kiseljak koji se koristi već stotinama godina. Baziran na proizvodnji zdrave hrane, ruralni turizam je važan dio turističke ponude Kalesije. Kao što izvorna pjesma kaže da je srcu najmilija, Kalesija pruža zaista pregršt izazova i razloga za posjetu. Zato ne oklijevajte.

Veličina: 201.0 km2
Stanovništvo: 36.748
Općinski načelnik: Džafić Sead
image-gallery

FOTO GALERIJA

Kroz našu foto-galeriju uvjerite se u sve ljepote Općine Kalesija o kojoj ste čuli razne priče.
play-button

VIDEO REPORTAŽA

Pogledajte kratku video reportažu o Općini Kalesija koju Vam je pripremila naša ekipa.
bs_BABosnian