Skoro svi na Balkanu znaju da je na velikom djelu ovog prostora nekada davno bilo Panonsko more. lako o tome danas nema očitih tragova, područje Tuzle, i to sami centar grada, je bilo idealno područje koje može oživjeti ovu 10 miliona godina staru priču.

Rješenje za prirodno nakupljanje vode na tamo gdje je najviše slanih bunara u centru grada, ispod Slane Banje, samo se nametnulo. Tuzla će oživjeti nekadašnje Panonsko more. I tako gradani Tuzle, Tuzlanskog kantona, BiH i susjednih zemalja od 2003. godine mogu da uživaju  u slanoj, Ijekovitoj vodi Panonskih jezera.

Na početku je to bilo jedno jezero površine oko 12000 m2, koje je kasnije dopunjeno drugim jezerom i kompleksom slapova, a danas se u cijelom kompleksu Panonike nalazi i treće jezero uz Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja i niz pratećih sadržaja.

Panonika je od maja do oktobra pravo veselje za mlade i stare. Posjećuju ga baš svi. 0d dječice koju bez straha možete pustiti u plitkom dijelu jezera, preko omladine koja je druženju dodala posebnu dimenziju, pa sve do penzionera koji posebno vjeruju Ijekovitim svojstvima slane vode jezera. I svako pronalazi kutak za sebe i uživa u ovom fenomenu, jedinstvenom u Evropi.

Oko kilometar i po šljunkovite plaže, blizina šume, slana voda i mnoštvo prilika za različite aktivnosti magnet su za više hiljada posjetilaca svakog dana sezone.

Mnogi stalni posjetioci kažu da su im Panonska jezera poput odlaska na more, samo daleko povoljnije  i na dohvat ruke. Osim sunca i čiste vode vrlo ugodne temperature, na raspolaganju je veliki broj dodatnih aktivnosti kao što su odbojka na pijesku, mali fudbal, šah, aerobik u vodi, instrukcije plesa. A u večernjim satima česti su koncerti, promocije i dogadanja koja upotpunjuju doživljaj ovog kompleksa.

Ako ste negdje u blizini svakako dodite po svoju dozu tuzlanskog mora.

bs_BABosnian