Koji grad se može pohvaliti činjenicom da ima svoje sopstvene zvuke? U Bosni i Hercegovini Kalesija je takav grad, a ono po čemu je poznata na Balkanu i šire su upravo „Kalesijski zvuci“. Kako riječima opisati  nešto tako specifično?

Teško je reći od kada je ovakva muzika bila prisutna na ovim prostorima, ali je sigurno da su  zvuci saza i violine u specifičnoj kombinaciji kreirali taj posebni melos koji je danas lako prepoznatljiv. U oblik u kojem ga poznajemo danas uklopila ga je „Kalesijska trojka“ još 1968. godine   i od tada ova vrsta muzike postaje simbol Kalesije.

Nekada davno Kalesija  se  zvala  Spreča,  a  predanja kažu da njen današnji naziv potiče od plemena zvanog Kalisije koje je nastanjivalo ove prostore. Od vremena Kalisija pa sve do danas najznačajniji simboli prošlog vremena prepoznatljivi su u brojnim stećcima i nišanima razbacanim na cijelom području Kalesije. Karakteriziraju ih bogati ukrasi, a jedan dio njih su proglašeni nacionalnim spomenikom. Čak su specifični po svojim  ukrasima,  pa se jedino na nekoliko stećaka sa ovog područja pronalazi motiv ruke s čašom.

Dio starog duha Kalesije i dalje živi. Možete ga i vi doživjeti u staroj kovačnici u Kalesiji s tradicijom od preko 120 godina. Obiteljski zanat se prenosi s koljena na koljeno, te iako živimo u modernom vremenu ima veliki značaj za stanovnike ovog kraja.

Kalesija je u zadnjih nekoliko decenija prepoznata  kao izvor  kvalitetnih  sportista  u  više  timskih  sportova  a posebno u fudbalu i odbojci. Ono što je čini posebnom na ovim prostorima je i mali sportski aerodrom koji ima veliki potencijal u području sportskog zrakoplovstva u Bosni i Hercegovini. S obzirom  da  je jedini  sportski  aerodrom u ovom području veliki je broj članova iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, a sve aktivnosti su objedinjene u Aero klubu Tuzla.

add your comment

bs_BABosnian