Jedna od Bosansko hercegovačkih najinteresantnijih pećina nalazi se na području poćine kladanj u naselju Brateljevići.

Ulaz u pećinu je oko 30 metara visoko iznad desne obale rječice Bukovice pritoke Drinjače. Pored imena Pećina u Brateljevićima u narodu je udomaćen i naširoko prihvaćen naziv “Djevojačka pećina” a sve zbog legende o djevojci ( po narodnom kazivanju legenda datira iz ranog Osmanskog periodačak unazad i do 400 godina gdje se ista prenosila sa koljeno na koljeno sve do današnjih dana.

Legenda kaže (a lokalitet , kult i mezar dokazuju) da se sve odigralo na običnom seoskom prelu, gdje su se momci i djevojke raznim doskočicama zadirkivali, a jedna od zadaća dokazivanja hrabrosti bila je opklada ko će od momaka smoći hrabrosti te “ skoknuti “ do pećine i iz samog središta pećine sa izvora donijeti vrč studene vode. Kako niko od prisutnih momaka ne pokaza hrabrost za dati čin se javila jedna od djevojaka.

Kako bi uvjerila prisutne da će uistinu izvršiti opkladu kao dokaz je ponijela vreteno , koje će zabiti neposredno pored izvora u pećini. Hrabra djevojka se i odvažila da učini zadati čin, sama otišla do udaljene pećine, zahvatila vodu iz izvora i kada je kao dokaz zabadala vreteno pored izvora , isto je probola kroz skute duge haljine i pri pokušaju da ustane osjetila je da je “nešto” vuče u izvor , te je od silnog straha na licu mjesta i umrla.

The girl was buried next to the spring and, not long afterwards, her grave became petrified in stone.

Naši pretci su isto mjesto pretvorili u Dovište , koje je dans jedno od najznačajnijih dovišta na ovim prostorima. Isto okuplja i da pedesetak hiljada hodočasnika u jednom danu. Dovište je znatno starije od Ajvatovice i isto hodočaste Bošnjaci od Kladnja do Drine i Posavine čak i srednje Bosne

U pećini su pronađeni crteži – gravure , na njenom lijevom zidu ulaznog dijela i zauzimaju prostor od oko 15 metara dužine.

Polje sa crtežima počinje oko 9 metara od ulaza. Tu su smještene scene sa jahačima na konjima i jedna scena lova. Dalje prema unutrašnjosti nižu se ostale teme , jeleni, ljudske figure, površine sa tačkicama.

Lijevo od ove skupine simboličnih predstava su , pravougaona polja ispunjena tačkicama, šematizovana predstava čovjeka, falusi , strelice drugi teško dokučivi oblici.

U svakom slučaju među likovnim predstavama izdvajaju se tri tipa ; konjanici, stojeće muške i tri ženske figure , kao i životinje jeleni i konji. Sve ove gravure i crteži upućuju na epohu starijeg kamenog doba – paleolitika, stare i preko 10. 000 godina.

add your comment

en_USEnglish